torstai 9. toukokuuta 2019

Toukokuu 2019

5.5.2019

Tämän päivän aihe oli ahomansikka. Etupihan pöpelikössä kasvaa paljon ahomansikkaa. Näin keväällä kun muuta kasvillisuutta ei ole, ne näkyvät metsänpohjalla selkeästi. Marjoja nämä eivät varjossa ole juurikaan tehneet. Ajattelin kaivaa vähän taimia ylös ja siirtää parempaan paikkaan kasvamaan. Pitää siirtää niitä vielä enemmänkin kunhan uusi ahomansikkamaa on valmis.


Sieltä niitä mansikoita löytyy 

kottikärryllinen metsämansikkaa

8.5.2019

Saatiin ystäviltä vähän ylimääräisiä laattoja ja Susanna innostui liimaamaan niitä kodinhoitohuoneen välitilaan. Kauan on siihen jo laattoja haaveiltu, mutta ei vaan ole saatu hankittua. Puutarhatimpuroinnin kohteena oli tänään pensasmustikan istutus. Pohjalle iso säkki turvetta ja 4 säkkiä havu/rodomultaa ja siihen istutin kolmea eri sorttia pensasmustikkaa. Lajikkeet olivat: Arto, Aino ja North Country. Ensi vuonna saattaa jo satoa tulla, toivottavasti.

Susanna asenteli ensimmäiset laatat kodinhoitohuoneen välitilaan

Kevät kutsuu sotkemaan käsiä

Kolme pesasmustikka puskaa maassa

9.5.2019

Taas yläkertaan tänään. Töistä lähtiessä hain vähän liimaa ja lastulevyruuveja. Yläkerrassa tein Kukkiksen huoneen kaappiin lastulevylattian ja runkoa vähän valmiimmaksi ja Susanna rakensi 100mm seinärunkoa, jonka päälle tulee sitten seinälevy. Ulkoseinän paksuus on 250mm.

Näillä tarvikkeilla tähän iltaan

Vasemman reunan kopissa on nyt lastulevylattia ja
100mm seinärunko on yhdellä seinällä pystyssä

11.5.2019

Nyt meinaa niin ulkoilma ja puutarhahommat viehättää, että uhkaa jäädä yläkerta kohta paitsioon. Tänään Sofiannan kanssa tehtiin pikkunen mansikkamaa johon siirretään niitä aho/metsämansikoita ja muitakin mansikoita varmaan. Susanna intoutui tekemään kasvihuonetta meidän vanhasta puolen hehtaarin kukkalaatikosta, joka sai väistyä terassin tieltä viime kesänä. Vanhoista ikkunoista olisi tarkoitus rakentaa kasvihuoneeseen lasiseinät ja ehkä kattokin. Noita vanhoja ikkunoita on vuosien varrella tullut hankittua sieltä ja täältä, missä on vain edullisesti eteen sattunut.

Mansikkamaa muokkautuu pikku puutarhurin käsissä

Vielä reunakivet siistiksi niin valmista on!

Tulisiko näistä kasvihuone?

15.5.2019

Tänään päästiin taas yläkerran pariin. Kukkiksen huoneessa olisi tarkoitus saada lattia valmiimmaksi. Sen jälkeen on helpompi rakentaa kattorakenteita kun on turvallinen ja vakaa alusta. Mukava kun on jo vähän lämpimämpää niin ei tarvitse hirveästi pukea kun lähtee rakentelemaan. Lattialevyt on jo leikattu oikeaan kokoon ja heitelty paikoilleen. Nyt täytyy purkaa ne pois, levittää liima runkoihin ja asetella levyt paikoilleen ja ruuvata kiinni. Iltahan siinä taas kului Susannan kanssa timpuroidessa, mutta kaikki levyt saatiin paikoilleen ja kiinni.
Parin viikon päästä on viikon rakennusloma ja silloin pitäis tulla paljon valmista.


Liimaa kannatteisiin ja pontteihin, sitten levyt ruuveilla kiinni 

Illan mittaan saatiin levyt paikoilleen


Ryobin veljekset pääsi taas töihin

Ensimmäisen huoneen lattia on nyt valmis....melkein


16.5.2019

Eilen soittelin kaivurikuskille ja sattui hyvään väliin. Kuski ehti tuomaan koneen jo tänään ja huomenna alkaa tasoittelutyöt. Saadaan vihdoinkin tuo etupihan pöpelikkö tasaiseksi ja tienvarsi myös. Eihän sitäkään ole haaveiltu kuin 4-5 vuotta vasta :O.

"Alussa oli vain suo, kuokka ja Jussi"

"No, siihen se ois kai jäänykki, jollei ois tullu tuota Komatsua!"


16.5.2019 . . . edelleen

Töiden jälkeen hirmu kiireellä piirtelemään merkintäsprayllä linjoja kaivurikuskille. Susanna ja Usko olivat siistineet rungot ja risut pois kaivuualueelta päivän mittaan. Sitten Jurvaan illaksi musioimaan ja saunomaan. Siltä reissulta jäi auton takakonttiin raparperipuskan juurakko.


 Bilteman merkintäsprayllä linjoja kaivurikuskille

Puska jurvalaista raparperia päätyi penkkiin

17.5.2019

Tänään aamulla klo 08:00 ajoi kaivurikuski pihaan ja tasoittelu aloitettiin etupihan pöpeliköstä. Ensin kaivettiin tulevan mahdollisen saunamökin pohjat. Iso kuoppa tuli josta nousi varmaan 10 m3 maata. Luulin että nurmikko tulee aika matalalle, noin piha-alueen tasoon. Maata oli kuitenkin niin paljon että nurmikon pohja tuli lopulta melko korkealle. Hyvää multaa oli koko alueella eli ei tarvita mitään multaa ainakaan tälle alueelle. Kolme tuntia meni tasoittelussa aikaa ja sen jälkeen päästiin tienvierustan pariin. Siihen ei aikaa paljon kulunut ja puoli kahteentoista mennessä kaikki hommat oli tehtynä.

Saunamökin pohjien kaivuulla aloitettiin

Paljon nousi maata n.35m2 alueelta

7x5 metriä on saunamökin pohjamontun koko

Sitten työ jatkui loppualueen tasoittelulla
Kiviä ja kantoja nousi maasta paljon

Tienvierustassa on vielä kaapelikaivanto
osittain auki ja multakumpareita siellä täällä

Lyhytperäisellä koneella tasoittelu kävi nopeasti lamppujen välissä

Nyt tien reunakin on tasainen ja nätti.
Vähän harausta ja heinänsiementä vailla.

Paljon tuli valmista runsaassa kolmessa tunnissa


Pakollinen ennen/jälkeen kuva


18.5.2019

Kiireinen päivä tänään, mutta kasvihuoneprojekti nytkähti aavistuksenomaisesti eteenpäin. Runkorakenteita jo vähän väsäiltiin 32x100 laudasta. Toki nämä laudat oli tarkoitettu yläkerran kattorakenteisiin....hmm.

Tästä se lähtee

Kukkalaatikko saa uuden tehtävän

19.5.2019

Tänään on aamusta vähän aikaa taas väkertää tuota kasvihuonetta. Iltapäivällä onkin sitten keikka Seinäjoella. Aamupäivällä väsättiin runkoa valmiimmaksi ja ruuvattiin saranat ja ikkunat paikoilleen ja jostain löytyi avaamaton paketti saunan paneeleitakin jo pintaan.

Siitä se hahmottuu pikkuhiljaa

Päätyikkunat 

Vähän jo paneelia pinnassa


20.5.2019

Treeneistä taas puutarhan pariin. Päivällä kävin hakemassa Biltemasta liukujiirisirkkelin 139€ hintaan. Siitä oli oiva apu lautojen pätkimisessä. Susanna kävi päivällä Uskon kanssa hakemassa 120m mitallistettua kakkosnelosta yläkerran seinärunkojen tekemiseen ensi viikkoa varten ja 50m 22x100 vajaasärmä lautaa kaikkeen muuhun puuhasteluun. Koko ilta naputeltiin paneeleita ja takaseinän lautoja kasvikopperoon. Susanna päätti lisätä vielä pari ikkunaa takaseinäänkin. Takaseinän keskelle jää seinänpätkä johon voi laittaa pari hyllyä tai avattavan luukun takaseinällekin. Huomenna saadaan ehkä katto paikoilleen ja maalia sisä- ja ulkopintaan.

Takaseinä ummessa ja ikkunat paikoillaan

Vähän on vielä rapsuttelua ja maalaamista.
Huomenna valokatteet katolle.....hope so...


21.5.2019

No eipä tänään tullut kattoa päälle kun tokihan mökki piti ensin maalata ja siihenhän se ilta vierähti. Valokatteet ja ruuveja kävin kuitenkin töiden jälkeen hakemassa. Susanna rapsutteli irtoavat maalit ikkunoista ja tyttöjen kanssa maalaili niin kauan kun lapsilla virtaa riitti ja loput sitten yksin. Itse laitoin valokatteen tukilaudat paikoilleen ja paneloin toista päätyä ja mittailin ja mallailin katteita yms. En viitsinyt sotkea käsiäni maaliin. Meinaapas nyt ottaa aikaa tämäkin urakka. Nyt on menty tukka putkella aamusta iltaan jo niin monta päivää, että meinaa puhti ja hermot loppua..... pitäs huilata välillä....
Kyllähän Raamatussakin jo selvästi sanotaan että vaikka olis kuinka kiireinen aika niin pitää huilata välillä! Maajussienkin hyvä muistaa:
2. Moos. 34:21 "Tee työtä kuutena päivänä viikossa, mutta seitsemänneksi päiväksi lopeta työnteko. Myös kyntöjen ja elonkorjuun aikana pidä seitsemäntenä päivänä lepopäivä.

Iltasella kasvihuone suunnilleen maalattuna.


22.5.2019

Tänään timpuroitiin ja tumpuloitiin pianon takana Sateissa.

Flyykeli ja vasara on lyömäsoittimia!


24.5.2019

Tänään Mikko tuli Massikalla kuskailemaan multaa ja hiekkaa paikasta A, paikkaan B. Illan mittaan tienvarteen saatiin multakasoja levitettäväksi. Kasvihuoneen eteen kipattiin puoli kauhallista multaa, se riittää kasvihuoneen täyttöön. Muutama kauhallinen myös tulevan mansikka/vihannesmaan paikalle.
Ja tietenkin pohjamurskeet joskus toivottavasti rakennettavan saunamökin alle.


Saunamökin alle 0-16 mursketta

25.5.2019

Tänään elettiin vaihteeksi perhe-elämää ja lähdettiin porukalla PowerParkiin. Keli oli mitä oli. Alle 10 astetta lämmintä ja vettä satoi, mutta kun päivä oli etukäteen maksettu, niin pakkohan sinne oli mennä. Eihän se sade ja kylmyys lopulta paljoa haitannut kun oli kunnon vaatteet. Kiva päivä oli!

Powerparkissa sää oli todennäköinen

27.5.2019

Rakennusloma alkaa tänään. Jotenkin ensimmäinen päivä kului kaikkeen muuhun kuin rakenteluun. Toki vähän saatiin aloiteltua toisen seinärungon rakentelua. Aamupäivä kului seinätolppia katkoessa ja kanniskellessa. Susanna rakensi seinää sitä mukaa kun minä sain kannettua tolppia yläkertaan. Välillä Susanna ehti nostella villojakin seinälle. Sitten vastaava mestari kävi laittamassa nimen papereihin ja siinäkin kului oma aikansa rupatellessa. 

Susanna timpuroi toista 100mm seinärunkoa

28.5.2019

Tänään saatiin seinärungot koppeja lukuunottamatta valmiiksi. Ehdittiin myös jo hiukan lattioiden pariin. Tavaraa yläkerrassa on kamalasti liikaa ja siivoamiseen ja tavaroiden siirtelyyn kului taas hurjasti aikaa.

Pohjoisseinän runko valmiina

Eteläseinänkin runko valmiina


Vähän meinaa olla ahdasta välillä

29.5.2019

Tämä päivä kului lattian parissa. Paljon näkyvää valmista ei tullut, koska aika kului pohjarakenteiden rakentamiseen ja korjailuun. 10 vuotta sitten tehtiin lattiankoolaukset mutta paljon jäi asioita silloin tekemättä ja huomioimatta. Nyt sitten purettiin, korjattiin ja rakennettiin uudelleen. Muutama rivi saatiin kuitenkin lattiaa tehtyä. Turhauttavan hidasta hommaa. Illalla Susannan kanssa romanttisesti treffeille... Biltemaan hakemaan lisää lastulevyliimaa ja toki Pancho Villaan syömään.

Jonkin verran ilmestyi lattiaa tänään

Treffeillä <3


30.5.2019

Aamusta Uke kurvasi pihaan ja ensin käytiin kasvihuoneen kimppuun. Lipattiin multaa muutama sata litraa sisään ja sitten valokatteet paikoilleen. Ikkunoiden pesu ja tomaatit sekä kesäkurpitsat sisään. Nurkkalaudat ja muutama muu reunalauta jäi vielä laittamatta. Sitten syömään ja yläkerran lattian pariin. Taas muutama rivi saatiin lattiaa tehtyä, mutta savupiippu tuli vastaan ja siihen piti tältä päivältä lopetaa. Piipun palovillojen ja  lattiakoolausten ja muun kanssa pitää vielä hiukan säätää ennen kuin saadaan lattialevyillä kierrettyä savupiippu.

Valokatteet paikoillaan, enää koristelautoja vailla

Tomaatteja istuttamassa

Siellä ne nyt vihdoin on!

Lattiankin parissa vielä ehdittiin väkertää


31.5.2019

Tänään kävin aamupäivällä heittämässä loput villapaketit seiniin. Nyt pitäis hakea lisää villaa. Iltapäivä kuluikin sitten ulkona puuhastellessa sitä sun tätä. Mansikoista jo osa pääsi maahan kasvamaan. Metsästä hain vielä muutaman taimen penkin täytteeksi.

 Vähän lisää villaa seinissä


Mansikoista osa pääsi maahan tänään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti