tiistai 22. lokakuuta 2019

Lokakuu 2019

20.10.2019

Lokakuu on jo pitkälle kulunut. Syyslomakin oli ja meni, Metsissä on kuljettu ja karpaloja poimittu. Yläkerrassakin on edelleen villojen kanssa häärätty. Kohta on kaikki paikat ummessa. Ainoastaan ilmastointiputket ja viemärin ilmastointi teettää vielä töitä. Ne on saatava valmiiksi ennenkuin saadaan villat niihinkin väleihin paikoilleen. Villa on riittänyt hyvin, mutta muutama levy täytynee ostaa vielä lisää. 100mm villa loppui vähän kesken ja tilalle laitettiin 150 mm villaa jota oli hiukan liikaa.


5.10. makkaraa paistamassa santavuorella


8.10 keikalla, työkaluna nord stage 2, ei tullut kuumetta hankkia tommosta


15.10 Tyttöjen kanssa patikkaretkellä
kotoa santavuorelle ja takaisin. 9 km ja 6 tuntia
tuli reissulle mittaa


14-16.10 Heinävedellä syyslomamatkalla, kaunis on ruska


18.10. karpalosuolla pienessä tihkusateessa


20.10. Syysretkellä 
Öjenin luontopolulla Vaasassa


21.10.2019

Yläkerrassa taas välillä. Susanna paikkaili villoituksia ja lisäili 5 sentin villaa varastokoppien seiniin. Itse kamppailin viemärin ilmastointiputken parissa ja sainkin sen yhdistettyä katon läpivientiin. Vähän täytyy hankkia putkenpätkiä ja mutkia vielä. Aloittelin myös yläkerran ilmanvaihtoputkien lämmöneristystä kylmässä tilassa. 

Yläkerran ilmastointiputki ja viemärin ilmastoinnin läpivienti


Ensimmäinen eristekerros aluillaan yläkerran
poistoilmaputkessa


23.10.2019

Hakaisin vähän lisää villaa K-raudasta. paketti 100mm ja 150mm mahtui peräkonttiin. Paljoa villaa ei enää tarvita joten parempi hakea vähän kerrallaan.
Biltemasta hain myös vähän viemäriputkea ja mutkia viemärin ilmastoinnin tekemiseen. Illalla taas noin kolme tuntia tamuttiin vintissä ja asenneltiin vähän villaa, sähköputkivetoja ja viemärin ilmastoinnin linjaa. Ihan valmiiksi linja ei vielä tullut, pari erilaista mutkaa vielä täytyy hakea ja muutama osa varsinaisen ilmastointiputken asennukseen. 

 Villaa niin paljon kun autoon mahtuu

Ensimmäinen viemärin ilmastoinnin putki
läpiviennistä alaspäin asennettiin eilen

Pari mutkaa ja koko komeus pannalla kiinni tukilaudassa

Mutkien jälkeen supistus 100mm -> 75mm

Supistuksen jälkeen 75mm putki alaspäin ja 
käännytään pikkuhiljaa 45 asteen kulmalla tulevaa vessaa kohti

ilmastointilinja vielä vähän kesken, mutta valmistunee viikonloppuna

Sähköputkille tehtiin lovia runkotolppiin ja 
asenneltiin jo muutama putki paikoilleen.


24.10.2019

Karkasin töistä vähän aiemmin ja hain biltemasta vähän lisää ilmastointiputkia ja -mutkia. Kotiin päästyäni painuin yläkertaan ja viskelin ikkunasta alas ison kasan jätesäkkejä joissa oli kaikenlaista roskaa. Sitten irroteltiin pyöräkatoksen rikkinäiset valokatteet jotka raesade (>3cm rakeita) rikkoi toissa kesänä. Lipattiin peräkärry täyteen rojua ja käytiin tyhjentämässä kierrätyskeskukseen.

Ilta jo hämärtyi kun päästiin uusien valokatteiden asennuksen pariin. Uudet katteet on odottaneet pihassa keväästä asti, mutta nyt saatiin ne katolle. Lyhentelin katteet sopivaan mittaan puukkosahalla ja Susanna ruuvasi ne paikoilleen. Roikkalamppu antoi valoa niin, että nippa nappa nähtiin tehdä töitä. Jämäpaloilla tein kasvihuoneen katon reunan loppuun. Katosta jäi keväällä uupumaan 15 sentin kaista valokatetta.

26.10.2019

No niin rupeaa tämäkin kuukausi vetelemään viimeisiään. Äkkiä tämä nuoruus haihtuu. Kelloja taas säädetään ensi yönä ja illat pimenee. Tänään oltiin kunnon päivä (n.7h) yläkerrassa pakertamassa. Minä rakentelin ilmastointia ja viemärin ilmastointia kuntoon ja villoitin niin paljon kun pystyin. Vähä jäi ilmastointilinja vieläkin kesken kun metrin pala putkea jäi puuttumaan ja sitähän ei Kurikasta mistään tietenkään enää lauantaina saanut. Susanna roilosi runkotolppiin uria sähköputkille ja veteli putkituksia melko lailla. Välillä masentaa kun valmista tulee niin hitaasti ja tuntuu, että tehty työ ei näy missään. Fiilistä on vaan pakko yrittää pitää korkealla, vaikka välillä ei tippaakaan huvittaisi enää rakentaa. 



Näistä fiiliksistä tähän päivään...

Viemärin ilmastoinnin putki kurvaa kohti vessaa

Vessan ilmastointiputki suunnilleen
valmiina

Susanna roiloaa tolppiin koloja sähköputkille

Paljon sähköputkivetoja on jo vedelty 
Susannan toimesta

Tällä mallilla.... mutosta ei paljon ole havaittavissa
parin kuukauden takaiseen tilanteeseen

Pakko vain yrittää pitää positiivista fiilistä yllä

30.10.2019

Joskus taisin mainita että "Taitaa olla jo lokakuu lähellä ennen kun katto on ummessa. Toivottavasti edes silloin". No nyt on jo ollut hetken aikaa se "Toivottavasti edes silloin". Kylmässä tilassa villoitus on vielä vähän kesken ja ilmastointiputkien takia katto ei vieläkään ole kokonaan ummessa. Viimeistään viikonloppuna kuitenkin toivottavasti jo on.

Töiden jälkeen kävin taas hakemassa pari pakettia villaa ja jotain ilmastoinnin osia vielä. Susanna puolestaan haki Uskon kanssa kamalan kasan puutavaraa. Nyt päästään jo rakentelemaan puutavaran puolesta kattokoolauksetkin melko pitkälle. Illalla taas yläkerran kimppuun. Eristin ilmastointiputken kylmässä tilassa valmiiksi. Loppuillan villoitin vielä paremmin talon pitkänsivun välipohjaa kylmässä tilassa. Siellä on vuosien varrella jouduttu vielä tekemään yhtä ja toista ja villat oli paikoitellen huonosti ja osittain niitä oli liian vähän. Tänään tuomani villat upposi melkein kokonaan sinne, huomenna täytyy hakea lisää. Susanna veti sähköputkia ja mallaili pohjia katon harjaosaan tuleville sähkörasioille. Siinä on vähän miettimistä että miten ne sinne saadaan. 
Aina välillä olen tehnyt sähkösuunnitelmaa yläkertaan ja se on valmistunut pikku hiljaa, joskin muutoksia siihen tulee melkein päivittäin. Parin päivän päästä pitäisi sähkärin kanssa käydä suunnitelma läpi ja katsoa mitä muutettavaa tai virheitä siinä on. Paljon ideoita on mahdutettu suunnitelmaan koska nyt ne on tehtävä jos meinaa, ei niitä putkituksia ja kaapeleita enää myöhemmin sinne seinien sisään saa. Ajatuksissa on tietokone ohjatut aurinkolämpöilmakeräimet ja aurinkosähköpaneelit ja himmennettävät ledivalojärjestelmät ja lämpimän ilman kierrätyssysteemit. Osa järjestelmistä toimii 12 voltilla ja voin rakennella niitä itsekseni jälkeenkinpäin. Nyt on kuitenkin kaikki putkitukset vedettävä kohteisiin. 


Sähkösuunnitelma omasta päästä, korjattavaa löytyy edelleen

Auto täynnä tavaraa töistä palatessa


2 kommenttia:

  1. Elämä on ihanaa, touhua ja puuhastelua riittää teilläkin. Kiva ois nähä teitä.

    VastaaPoista
  2. 😊 joo riittää. Ois kiva kyllä nähdä 😊 eiköhän taas jossain välissä aekin toteudu. 👍

    VastaaPoista