sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Helmikuu 2020

1.2.2020

Tammikuu mennä vilahti johonkin. Helmikuun pakkasia odotellaan, tähän asti on satanut ainoastaan vettä ja räntää, mutta nyt on saatu muutama sentti luntakin maahan. Katsotaan nyt olisiko tämä vihdoin se paljon puhuttu pysyvä lumi vai sulaako tämäkin taas juhannukseen mennessä pois. Aamusta kävin hakemassa ison pussin 80mm ruuveja tokmannista ja vähän pullaa. Tulomatkalla koukkasin Uken kyytiin meitä taas jeesaamaan. Lapset on tämän päivän hoidossa muualla ja saadaan tehtyä pitkä päivä kolmen hengen (ja ruumiin) voimin. Susanna teippaili talon toisen pään saumoja ja läpivientejä. Höyrynsulkuteippiä on kulunut varmaan  16-17 rullaa. Eikä toi teippi ihan halpaa ole. 12-13€ rulla. Uken kanssa ruuvailtiin kattokoolauksia paikoilleen ja saatiinkin aula päivän mittaan valmiiksi ja osa isoa makkariakin. Lopuksi nosteltiin vielä loput koolausvärkit ulkoa ylös lämpimään. Saadaan ensi viikolla katto kokonaan koolattua ja voidaan ruveta tekemään seuraavaa työvaihetta, mikä se nyt sitten taas lieneekään. Väliseinät? Kylppärin/vessan lattia? Kukkiksen seinien levytys tai laudoitus? Onhan näissä mistä valita.


Työlista on tämmönen, nyt uskaltaa jo lisätä vähän kohtia listalle kun ei enää näytä niin lohduttomalta:

1. Seinä- ja kaappirungot ja puuttuvat tolpat pohjoissivulle - tehty 3/19
2. Kulkusillat pohjoissivulle - tehty 3/19
3. Tuulensuojalevyt pohjoissivulle - tehty 4/19
4. Seinä- ja kaappirungot ja puuttuvat tolpat eteläsivulle - tehty 3/19
5. Kulkusillat eteläsivulle - tehty 3/19
6. Tuulensuojalevyt eteläsivulle - tehty 4/19
7. 150mm villat pohjoissivulle - tehty 4/19
8. 150mm villat eteläsivulle - tehty 4/19
9. 100mm seinärunko ympäri - tehty  5/19
10. 100mm villaa ympäri ja lattialevytys - tehty 6/19
11. viistot kattorakenteet - tehty 7/19
12. Tuulensuoja kattoon - tehty 8/19
13. 400mm villaa kattoon - tehty  11/19
14. Sähkörasiat ja putkitukset - tehty 12/19
14. Höyrynsulun asennus - tehty 01/20
15. Katon koolaus - tehty 2/20
16. Makuuhuoneiden väliseinärungot - valmistuu 2/20
17. Sähkökaapeleiden veto putkiin
18. Kylppärin / vessan lattian levytys
19. Kukkiksen huoneen seinien ja kattojen levytys ja panelointi
20. Aulan seinien ja kattojen levytys ja panelointi
21. Ison makkarin seinien ja kattojen levytys ja panelointi
22. Sähköasennukset


Viimeiset teippaukset

Hommat aina etenee kun Uke on paikalla

Koolauksetkin valmistuu hiljalleen

Aulan katto koolattuna

3.2.2020

Jälleen saatiin apuvoimia ja appiukko Uke tuli auttelemaan illalla. Kaikki kattokoolaukset saatiin paikoilleen yhtä palikkaa lukuunottamatta. Nyt pitää taas vähän miettiä, että mitäs sitä seuraavaksi tehtäisiin. Ehkä ison makkarin väliseinärungon voisi pykätä paikoilleen. Filmivaneria on etsiskelty jos jostain saisi edulisesti. Alavudelta tuli juuri tarjous, joka oli kyllä melko edullinen. 18mm filmivaneri 15,50€ m2 ja 21mm vastaava 17,00€ m2. Täytynee piipahtaa kärryn kanssa Alavudella. Saatiin vihdoin ne helmikuun pakkasetkin, jotka kestänee ainakin tämän viikon.

6.2.2020

Illalla pikaisesti ehdittiin yläkertaan. Ensin nosteltiin 7kpl mitallistettua kakkosnelosta sisään väliseinävärkiksi. Ulos jäi vielä toinen mokoma. Ukekin oli taas apuna ja saatiin väsättyä Ison makkarin toinen väliseinärunko valmiiksi. Huomenna tulee Tapsa käymään ja antaa vähän neuvoja miten kylppärin / vessan lattia kannattaisi rakentaa. Siihen kun tulee valu ja lattialämmityskaapelit. Tapsa on ammattimies! Viikonloppuna olisi tarkoitus rakennella Kukkiksen huoneen väliseinä jos vain mahdollista ja ehkä myös laitella jo vähän seinälaudoitustakin aulaan. Seinälautoja varmaan haetaan huomenissa. Ajateltiin tehdä molemmat päätyseinät makkareihin sekä aulan takaseinä raakaponttilaudasta. Katsotaan miten siinä käy. Saahan siihen myöhemmin levyn päälle jos oli huono idea.

Ison makkarin ja aulan välinen seinärunko rakenteilla

7.2.2020

Tänään illalla kävi Tapsa katsomassa kylppärin tekoon liittyviä juttuja. Aika lailla olin oikein suunnitellutkin tekovaiheet, mutta hyviä neuvoja moneen juttuun ammattimieheltä löytyi! Nyt uskaltaa paremmin ruveta tekemään sitäkin hommaa kun tietää paremmin. Filmivaneri lattiaan ja seinät paikoilleen ja valu Vetonitin 6000 massalla, joka on kyllä kallista!  Sitten vesieristykset ja laatat yms. Ensin pitää kuitenkin pyytää putkimies käymään ja katsotaan miten saadaan lattiakaivo paikoilleen ja muutkin viemäröinnit tietysti ja mihin vesivaraaja yms.

8.2.2020

Tänään tehtiin pitkä päivä taas. Appiukko Uke oli myös menossa mukana jälleen. Susanna ja Uke keskittyi ison makkarin oviseinän rakenteluun ja itse rupesin sahailemaan kylppärin lattiasta lastulevyjä pois niin, että tilalle saadaan ensi viikolla filmivanerit. Muutama metri 28mm lastulevyä piti sahata monitoimikoneen pienellä parin sentin levyisellä terällä, mutta irtoshan ne palaset viimein. Lattian runkojaon takia kylppäri jää ehkä 10-15 senttiä kapeammaksi kuin oli suunniteltu, mutta kyllä sinne silti hyvin mahtuu ja jäipä enemmän tilaa aulan puolelle. 
Sen jälkeen rakentelin Kukkiksen huoneen väliseinää ja kylppärin väliseiniä. Välillä nosteltiin lisää puutavaraa ikkunasta sisään ja todettiin, että sitä on liian vähän. Maanantaina tai viimeistään tiistaina täytyy taas hakea monenlaista värkkiä lisää. Kukkiksen huoneen päätyyn ja aulan takaseinään täytyy hakea 23x95 raakaponttilautaa sekä katon koolauksiin 32x100 lautaa ja mitallistettua kakkosnelosta seinätolpiksi sekä muutama kertopuutolppa kylppärin ja aulan väliseen seinään.
Sähkörasioita myös asenneltiin seinätolppiin paikoilleen ja tehtiin putkille reittejä ja välillä kummasteltiin että onko putket vedetty oikein ja kyllähän ne vissiin oli. Yksi putki saattaa olla vedetty kahteen kertaan eri merkinnöillä, sitä selvitellään.

Makkarin oviseinän runko rakenteilla

Runko suunnilleen valmiina.
Oven päälle tulee iso kulmikas ikkuna.

Kukkiksen huoneen seinä aiheutti
monenlaista mietintää

Pikkuhiljaa seinä löysi paikkansa ja muotonsa

Lapsetkin piipahtivat istumassa virtuaalisella sohvalla
töllöttämässä virtuaalista töllötintä. Serkkutyttö oli vahvistuksena.

Vessan väliseinät vahvasti rakenteilla

Kukkiksen huoneen seinä ja kylppärin runkoa

Porraskopin liittäminen yläkerran rakenteisiin
vaatii vielä suunnittelua...

10.2.2020

Maanantaipäivä. Kamala sää! Vettä tulee taivaan täydeltä. Haettiin Uken kanssa puutavaraa Rakkolaiselta. Mitallistettua kakkosnelosta, 32mm lautaa ja muutama kertopuutolppa. Nosteltiin puut ylös kuivumaan. Huomenna ois tarkoitus hakea raakaponttilautaa kun on parempi sää.
Illalla käväisin vielä yläkerrassa ja tein kylppärin runkoa valmiimmaksi niin paljon kuin ehdin. Sain kylppäriin yläjuoksut kiinni ja kymmenisen tolppaa paikoilleen. Pari tolppaa jäi uupumaan ja kattokoolingit myös. Seinätolpat on 400 jaolla, niin tulee tukevampi seinä laatoituksen alle. Susannakin käväisi hiomakoneen kanssa jo kokeilemassa miten näkyviin jäävien kattotuolien hiominen onnistuu ja onnistuihan se.

Puutavaraa taas vähän lisää

Kylpärin runkoa Kukkiksen huoneen suunnasta

...ja sama toiselta siikseltä

11.2.2020

Aamutuimaan laskeskelin paljonko raakaponttilautaa tarvitaan Kukkiksen huoneen päätyyn ja olohuoneen takaseinään. Yhteensä lautaa menee noin 250 metriä eli 56 kpl 4,5 metrin lautaa. Susanna ja Uke käy tänään hakemassa laudat Rakkolaiselta jossa sen hinta on tällä hetkellä 0,65€/m. Kokonaiskustannus siis 163€. Gyprocilla olis tullu aavistuksen halvemmaksi.

12.2.2020

Töistä tultuani nosteltiin Susannan kanssa raakaponttilaudat yläkertaan. Susanna oli lautoja hakiessaan ottanut kyytiin kaikki mitä liikkeestä vielä löytyi ja materiaalia on nyt suunnilleen 280 metriä. Siitä voi jäädä vähän muuhunkin askarteluun. Saavat siinä nyt kuivua ja totutella yläkerran ilmastoon viikon verran ennen asennusta. Eihän ne varsinaisesti märkiä ole, koska olivat muovitetussa tuulettuvassa nipussa katoksen alla, mutta ulkokosteita kuitenkin. Sofiannakin (7v) oli auttamassa lautojen järjestelemisessä. 

Illalla tunnin verran olin hommissa. Sain laitettua pari kylppärin seinätolppaa paikoilleen. Kolme kattokoolinkia olisi pitänyt laittaa vessan lasketun katon osalle, mutta en saanut niitä yksin laitettua. Loppuaika kuluikin istuskellessa ja pohtiessa. Niin sitä usein tuppaa käymään, ellei ole ihan selvää kuvaa mitä pitäis tehdä tai sitten on muuten vaan virta loppu.

Tänään lisäsin tämän blogin blogit.fi blogilistalle, katsotaan nyt kelpaako tämä sinne.

280m 23x95 raakaponttia kärryssä

...ja sisään nosteltuna


13.2.2020

Pohdintoja. Tällä hetkellä rakentamisfiilis on melko hyvä. Pahimmat, hitaimmat ja hankalimmat vaiheet on takana. Hitaat villoitus- ja höyrynsulku-urakat on jo historiaa. Nyt päästään tekemään vihdoin sitä vaihetta joka jää näkyviin. Huoneet rupeavat muotoutumaan ja pintojakin saadaan jo ruveta tekemään. Tuntuu siltä, että tämä urakka valmistuukin ehkä jossain vaiheessa. 
Hiukan huolestuttaa rahojen riittäminen. Tilillä on enää vajaa 3000€ ja paljon kalliita hommia on vielä tekemättä. Rakennusrahoja kului viime keväänä multaan ja kaivurin maksuihin. Lisäksi rahaa on jouduttu ottamaan jonkin verran muihinkin laskuihin tiukan paikan tullen. Toisaalta omaa rahaa rakentamiseen on vuoden varrella laitettu yli 1000€, joka kyllä kompensoi ylimääräisiä menoja. Kesäksi pitäisi kuitenkin saada Kukkiksen huone valmiiksi, joka tarkoittaa huoneen ja aulan seinien saamista valmiiksi sekä laminaattien, kattopaneeleiden ja tapettien hankkimista ja sähköjen asennusta. Se kaikki on kallista lystiä. Viimeinen huone saa odottaa ja se tehdään valmiiksi kun siihen on rahaa. Toki kaikista suurin säästö luonnollisesti syntyy siitä, että melkein kaikki työt tehdään itse. Ainoastaan putkityöt ja sähköjen kytkennän tekee ammattilainen. Sähkökaapelitkin vedetään itse putkiin joten kovin isoja maksuja ei pelkästä kytkemisestä pääse tulemaan.

19.2.2020

Viimeaikoina on ollut yläkerran suhteen näennäisen hiljaista. Toki on haettu Alavudelta 18mm filmivaneria kylppärin lattiaan sekä 11 kpl seinälastulevyjä pikkukopperoitten seiniin. Tänään Uken kanssa oltiin ilta yläkerrassa. Susannalla selkä sökönä, niin ei toistaiseksi pääse mukaan. Ruvettiin laittelemaan lautaa Kukkiksen huoneen päätyseinään, mutta naulain sanoi työsopimuksensa irti. Iskuri varmaan sökönä. Vanhahan se jo olikin, täytyy huomenna hakea uusi.
Neljä lautaa saatiin kiinni, mutta sitten meno hyytyi. No laiteltiin sitten puuttuvat kattokoolaukset kylppärin lasketun katon osalle ja rasioita kytkimille vessan seiniin. Huomenna jatketaan uusin voimin ja työkaluin. Toivottavasti nyt onnistuu.


Seinää raakaponttilaudasta. Voi tulla hieno.

Olohuoneen kytkinten rasioita vessan seinässä

20.02.2020

Hauska päivänmäärä tänään. Uke tuli illalla taas apuihin, Susanna edelleen pois remmistä selkävaivojen takia. Hain uuden yhdistelmänaulaimen (motonet 29,90€) ja se tuntuu toimivan erinomaisesti. Hain myös sähköputkea, rasioita, nysiä ja jatkoja. Ensi viikolla on talviloma ja ehtii tehdä pidempiä päiviä, toivottavasti. Tehtävää on ainakin riittävästi ja tarvikkeita myös. 
Kukkiksen huoneen päätyseinää laudoitettiin kolme tuntia. Vähän lisää lautaa saatiin seinään. 

Ikkunan yäpuolen tasolle päästiin toisessa reunassa

Kyllä se siitä valmistuu

Onnelliset rakentajat :)


25.2.2020

Talviloma vauhdissa. Aamusella tein Sofiannan kanssa pienen eräretken lähimaastoon. Iltapäivällä laudoitin Kukkiksen huoneessa ikkunan vasemman reunan ja aloittelin lukunurkkauksen ja kylppärin välisen seinärungon tekemistä. Vaikka seinälaudat on olleet yläkerrassa jo kaksi viikkoa niin seinään kiinnittämisen jälkeen ne vielä ovat kutistuneet sen verran, että joka laudan välissä on pieni rako. 

Kumipuuko?
Ei pitäis liikaa nojailla puihin, ne ei kestä!

Laudoitus jo ikkunan yläpuolelle asti valmiina

Tuohon väliin seinärunko seuraavaksi

Raakaponttia päätyseinässä

27.02.2020

Talvilomalla oli tarkoitus rakennella paljonkin, mutta eihän se taaskaan niin mennyt. Tänään oli toinen päivä tällä viikolla kun rakenneltiin, mutta tehtiin kuitenkin pitkä päivä. Susanna leikkaili ulkona lastulevyjä ja välillä laiteltiin niitä seiniin. Kiireesti tein Kukkiksen huoneen ja kylppärin välisen senärungon valmiiksi niin saatiin lukukoppiin seinät ja saman huoneen kaappikopperoon seinät ja katto. Ukekin oli taas menossa mukana ja saatiin koko Kukkiksen huoneen pääty laudoitettua ja tehtiin vielä puuttuva 20 sentin seinänpätkä lukukopperoon. Näin mahtuu sänky seinälle niin, ettei toinen pää ole lukukopin oviaukon edessä.Sähköputkiakin yhdisteltiin rasioihin.

Käsi kipeenä sahattiin laudan päitä viistoon

Ahkerat asentajat ihailevat valmista seinää

Ilmehän kertoo kaiken :)

Päätyseinä valmiina.
Näyttäähän se vähän mökkimäiseltä,
mutta maali korjaa tilanteen

Kukkiksen lukukopperossa seinät maalia
vaille valmiit ja seinänpätkäkin paikoillaan.

Myös varastokopperon seinät ja katto paikoillaan

Kylppärin seinärunko vessan suunnasta.
Kylppärin puolen runko on k400 jaolla ja 
huoneen puolella k600.

oikea johto oikeaan rasiaan ja kohta 
piuhoja ostamaan!

mukavasti etenee ja kivalta näyttää

Tekotaiteellista kuvituskuvaa...


28.2.2020

Talvilomareissulla Kiuasvuoren laavulla. Koko perheellä välillä retkeiltiin. Ajateltiin että ois kiva käydä läpi kaikki Kurikan kodat ja laavut ja retkeilypaikat joita on runsaasti. Tähän asti on pääasiassa käyty vain muutamassa vakiopaikassa. Nyt lähdettiin Kiuasvuorelle Kauhajoen rajamaastoon. Löydettiin kuin löydettiinkin laavu, vaikka eksyttiin ensin väärälle puolelle vuorta. Onneksi ei ollut Mount everest tai Kilimanjaro!

Sieltä se laavu löytyi.

Makkaraa ja vaahtokarkkeja...namko?

Hienot maisemat. 
16 km päässä olevat tuulimyllyt näkyivät selvästi horisontissa

29.2.2020

Karkauspäivä. Oli tarkoitus pitää lepopäivä tänään, mutta karkasin yläkertaan. Hetkeksi vain. Tein pari mieltä vaivannutta pikku hommaa. Päädyn laudoituksesta jäi katon harjasta 4 sentin pala uupumaan. Ajateltiin että kohta jää varmaan listan alle piiloon, mutta päätin tehdä sinne palikan kuitenkin. 
Aikoinaan kun tehtiin pitkän sivun seinärunkoja, ei ollut vielä tiedossa ison makkarin ja aulan väliseinän tarkka paikka. Nyt kun seinän paikka on päätetty laitoin puuttuvat tolpat olohuoneen ja makkarin nurkkaan. Siinäpä ne tämän päivän hommat sitten olikin. Tällä lomalla ei ehkä paljon muuta tapahdu.


Viimeinen palikka päädyn yläosassa

Makkarin ja aulan seinässä
nurkkatolpat paikoillaan



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti