torstai 4. kesäkuuta 2020

Kesäkuu 2020

3.6.2020

Pieni väli on nyt ollu yläkerran kanssa kun motivaatio on ihan nollassa ja ulkona on lämmintä ja mukavaa. Tänään pakotin itseni kuitenkin ylös vaikka muutakin puuhaa olisi ollut, esim. kesärenkaiden vaihtaminen pösöön. 
Aikoinaan kun taloa rakennettiin ja suunnitelmissa oli tehdä yläkertaan pelkkä normaali huonerakenne, muurari lopetti hormin tasoiterappauksen yläpaarteen tasoon. Suunnitelmat kun muuttuivat niin se tasoittamaton osa hormia onkin nyt sitten huoneen puolella. Muutama viikko sitten ostin jo säkin Weberin TT+ tasoitetta ja tänään sekoittelin siitä puoli sangollista mömmöä. Ensin liimatiivistemassalla liimasin katon höyrynsulkumuovien reunat tiivisti hormiin kiinni. Sitten hormin kimppuun. Aikalailla hormin vieressä on kattotuoli ja tasoittelu oli aika hankalaa kun väliin ei mahtunut ja kunnolla ei oikein mistään ylettynyt tekemään. Lisäksi alusta oli kaikkea muuta kuin tasainen, joten yhdellä kerralla en tasaista lopputulosta saanut millään. Täytynee huomenna jatkaa. Lopuksi vielä laskeskelin uudestaan katon ja lattian aloja. Kattopaneelit täytyisi jo pian hankkia. En enää muistanut miten kerrotaan lukuja alekkain. Ala-asteesta liian kauan aikaa....


Hormin yläosan tasoitus työn alla
Weber TT+ tasoitteella

Hankala väli...

piirustuksia ja laskelmia

lopputulemia...


4.6.2020

Haettiin tänään näytepalat Malerin kattopaneeleista. Mikään niistä ei ole samanlaista kuin porraskäytävän katossa. Aulan ja porraskäytävän katot yhtyvät kun porraskäytävän koppi puretaan pois. Olisi kiva että katot olisivat samaa paneelia. Ei ole kuitenkaan mitään muistikuvaa edes siitä mistä paneelit on aikoinaan hankittu saati sitten kenen valmistamia ne ovat. Ensi viikolla pitäisi jo paneeleja mielellään asennella, mutta niitä ei vielä edes ole. Huomenna täytyy lähteä Seinäjoelta etsimään löytyisikö sieltä jostain vastaavia paneeleita.
Tänä iltana jatkoin hormin tasoittelua. Ei siitä täydellinen tullut vieläkään, mutta saa luvan nyt kelvata. 
Piippua muurattaessa on yläkerran savupeltien sisustat jääneet puolilleen laastia ja savupeltejä ei saa paikoilleen. Puoli tuntia hakkasin pitkän ruuvarin ja vasaran kanssa toista aukkoa auki, että sain sieltä kaiken laastin pois. Olihan kovaa ainetta. Toisen avaaminen jäi myöhemmäksi.


Ilta kului purseita poistellessa, nyt toisen 
pellin saa jo paikoilleen.

5.6.2020

Tänään oltiin taas Ukea jeesaamassa ja paneloitiin kuistin seiniä vähän lisää. Vesisade kuitenkin katkaisi iltapuhteen. Vähän jäi vieläkin kesken.



Ensin tämä seinä valmiiksi

Etuseinä jäi sateen vuoksi vaiheeseen

21.6.2020

Susanna oli lasten kanssa mökillä kesäkuun toisen viikon. En ollut yläkerrassa kertaakaan koko viikolla. Jotenkin tajusi vasta sen viikon aikana, että miten väsyksissä sitä onkaan. Kattopaneeleita (8x160x2070mm) haeskelin Seinäjoen Prismasta 30m2 hintaan 7,95€ m2. Haaveiltiin kapeasta kattopaneelista aulaan, mutta ne oli niin järkyttävän hintaisia, että pakko oli tyytyä leveämpään 160mm paneeliin. 
Juhannusviikolla olinkin lomalla ja Uskon kanssa ja yksikseni paukuttelin parina päivänä paneeleita aulan kattoon. Porraskopin kohdalla piti lopettaa kun koppi on purettava alta pois. Pitäsi ensin saada pölyisimmät hommat ohi ennen kun kopin voi purkaa. Uimarannoilla on käyty ja yksi päivä vietettiin Tampereen Ikeassa. Sieltä ostettiin Kukkikselle vähän sisustustavaroita, uusi sänky ja hyllyjä ja jotain muuta. 
Jonain päivänä käytiin hakemassa tytöille myös pöydät. Ikean lastenpöytiä (Micke - https://www.ikea.com/fi/fi/p/micke-tyoepoeytae-valkoinen-80213074/) on etsitty kevään ja alkukesän aikana ja nyt vihdoit Tori.fi:stä löytyi kaksi sinivalkoista pöytää ja yksi tuoli hintaan 40€. Yksi pöytä maksaa Ikeassa 70€ ja tuoli 40€. Tori.fi on hyvä keksintö. Spraymaalilla niistä saadaan paremman väriset. Sofiannan pöytä maalattiin pinkiksi (Maston "pink"). Kukkiksen pöydän uusi väri on vähän hakusessa vielä.

Hiukan on yläkerrassa näillä helteillä kuumat työskentelyolosuhteet. 25-29 astetta on lämpötila jatkuvasti. Hitaalla tahdilla kun tekee ja juo joka välissä vettä niin säilyy hengissä. Työmaalämmitin on toisen päädyn ikkunassa puhaltamassa ilmaa ulos, että saa ilman edes jotenkin liikkumaan. Ilmanvaihtoventtiileitä ei ole vielä asennettu. Turhaa laittaa niitä imemään pölyä putkistoon.


Tytöille saatiin uudet pöydät, vähän spraytä pintaan niin tuli hyvä


Pikkuhiljaa

Aulan katosta toinen puoli porraskoppiin asti tehtynä

Koppi täytyy purkaa ennekuin paneloinnin saa tehtyä loppuun.

Lämmintä on tehdä töitä

Tuulettimella saa ilman ja pölyn liikkeelle ulospäin


22.6.2020

Tänään painuin heti töiden jälkeen ylös. Vuorossa oli aulan toisen lappeen panelointi. Joka kattotuolin päälle tulee lednauhat ja niiden putket on vedetty vähän sinne päin. Veistin ja talttasin ja paukutin kunnes sain kaikki sähköputket nätisti kattotuolin päälle. Siihen kuluikin aikaa melkoisesti. Myös sähkörasioiden höyrynsulkuteippauksia piti tehdä. Sitten aloittelin katon panelointia. Alkuvaihe on aina jotenkin hankala enkä saanut sitä yksin tehtyä. Susanna tuli auttamaan ja yhdessä saatiinkin jonkin verran illan mittaan valmista. Hommaa hidasti tietenkin kattotuolien kiertäminen. Siinä on joka kattotuolin kanssa melkoisesti hommaa, ei riitä että sahaa palasen paneelista vaan on tehtävä lovi sähköputkea varten ja mallattava palikka kattotuolin kylkeen jos paneeli jää niin kauas että tarvitaan vielä täytepala paneelin ja kattotuolin väliin. No tämän kuun aikana kattokin kuitenkin valmistuu ja saadaan pölymäärää paljon pienemmäksi.

 Tämän verran valmista tälle illalle.

joka kattotuolin päälle tulee ledinauhat

ja näitä paneelipalikoita askarrellaan 
melkein jokaiseen kattotuoliin ...


23.6.2020

Jälleen tänäänkin heti työpäivän päätyttyä ylös. Rupesin jatkamaan panelointia siitä mihin eilen jäätiin. Lämmintä oli ja työtahti melko verkkainen. Yksin kun tekee niin ei tule paineita pitää kamalaa kiirettä. Illan mittaan sainkin koko toisen lappeen valmiiksi aulan osalta. Katosta puuttuu enää porraskopin kohdalta paneelit. Eilen ja tänään oli pitkä päivä ja huomenna taidankin ottaa levon kannalta. Seuraavaksi siivotaan kunnolla ja sitten puretaan se koppi ja yritetään saada rakenteet natsaamaan tavalla tai toisella.

Homma etenee...

Aulan katto viittä vaille valmis

Seuraavaksi puretaan tämä rumilus pois


25.6.2020

Eilinen päivä pidettiin vapaata ja käytiin illalla uimassa. Tänäänkään en olisi kyllä millään jaksanut ruveta timpuroimaan, mutta Susannan perässä vääntäydyin yläkertaan. Ensin siivottiin aula huolellisesti. Kannettiin turhat tavarat pois ja imuroitiin kunnolla. Sitten uskalluksella porraspään kopin pariin. Ensin nostettiin ovi pois ja irrotettiin karmit. Sen jälkeen toinen seinätolppa pois ja puukkosahalla katkaisin seinäpaneelit sopivasta kohdasta. Seinänpätkä saatiin pois oikeastaan aika nätisti. Sitten olikin pientä urakkaa katon kanssa ja höyrynsulkumuovien asentamisessa. Koko ilta siihenkin meni aikaa, mutta nyt koppi on pois ja ylä- sekä alakerta on samaa tilaa. 28 astetta oli lämmintä ja kunto meinasi loppua kesken kun en ole yhtään liian kuuman ystävä. Tämä oli yksi rempan merkkipaaluista. Seuraavaksi pitäis tehdä katto valmiiksi ja sit varmaan laminaatit paikoilleen aulaan. 

Viimeinen kuva kopista alakerran puolelta

kohta se on historiaa...

Ensin ovi pois saranoiltaan.

ja karmit pois

Hyvin irtosivat uretaanista huolimatta

Nurkan seinätolppa pois ja paneeleita sahaamaan

Puukkosaha on POP!

VICTORY!

Nyt aukesi näkymät yläkertaan

Kyllä tuli avaraa

Yksi merkkipaalu saavutettu

Illan aikana tytöt oli tehneet itselleen uima-altaan :)


29.6.2020

Oltiin koko ilta rakentelemassa kattorakenteita portaiden yläpäähän. Porraskuilun katon ja aulan katon välillä on eroa 10 senttiä koska porraskopin katossa on 30 senttiä villaa ja aulan katossa 40 senttiä. Ensin täytyi rakennella portaiden päälle taso että saadaan A-tikkaat portaiden päälle. Tason ruuvasin kahdella pitkällä ruuvilla yläkerran lattiaan kiinni turvallisuuden maksimoimiseksi. 


Lisätaso A-tikkaille portaiden päähän,
siitä ylettyy tekemään tarvittavat muutokset kattoon

30.6.2020

Tämäkin kuu sitten sujahti historiaan. Tästä illasta ei jäänyt paljon lapsenlapsille kertomista. Kaksi paneelia taisi päätyä kattoon ja loppuaika menikin turhaan tuherteluun. Porraskuilun ja aulan yhteensovittaminen on hankala homma. Rakenteet mättää...
Onneksi löysin Yle Areenasta vanhan lapsena kuuntelemani kuunnelmasarjan "Maata etsimässä". Sitä kuunneltiin radiosta 1980-luvun alkupuolella ja äänitettiin kasetille joka jakso. Myöhemmin lainasin sarjan kirjastosta ja tallensin MD-levyille. Vuosien saatossa MD-levyistä osa on kadonnut ja se on harmittanut. Nyt tallensin kaikki jaksot MP3 muotoon koneelle ja varmuuskopioin ne sataan eri paikkaan :)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti